Monday, July 12, 2010

Knock on Any Door (SUA, 1949)

Knock on Any Door
(SUA, 1949)

 

Regia: Nicholas Ray
Cu: Humphrey Bogart, John Derek, George Macready

Rating: 4/5

Nicholas Ray este unul dintre maverick-șii cinematografului american din anii '50, realizator al unor capodopere precum ”Rebel Without a Cause” sau ”Bigger Than Life”. ”Knock on Any Door” este unul dintre primele lui filme, fiind angajat de Bogart după ce acesta fusese impresionat de debutul său - ”They Live by Night”.

Povestea este în genul dramelor noir ale epocii: Bogie este un avocat care decide să-l apere în instanță pe un tânăr acuzat de uciderea unui polițist. Pe parcursul procesului, avocatul va relata povestea tânărului, încercând să explice factorii ce au influențat traiectoria acestuia prin viață.

Ray este un regizor care știe să ducă o poveste de la punctul A la punctul B, apoi C, D etc. coerent, fără să piardă forța narativă a scenariului. Într-adevăr, seria de evenimente ale vieții tânărului urmează un tipar care se dovedește eficient, relatarea devenind perfect veridică. Scenariul nu se ferește de evenimente tragice (sinuciderea soției, pronunțarea sentinței) sau de critica socială (prezentarea condițiilor din școlile de corecție, complicitatea societății la crima individului).

Per ansamblu, din punct de vedere al comentariului social, filmul se dovedește mai incisiv decât altele din aceeași perioadă. În extraordinar de bine livrata pledoarie finală, Bogart spune lucrurile pe nume, acuzând nepăsarea societății și sadismul celor reponsabil de reforma delincvenților juvenili. Anul următor, Bogart și Ray vor colabora din nou la ”In a Lonely Place”, un pseudo-noir de excepție, culme de performanță a interpretului.

No comments: