Friday, February 25, 2011

Top 10 Westerns - The "Alternative" List


Nu, acesta nu este un top 10 westerns pentru hipsteri, ci o listă care vine în completarea  listei de 10 cele mai bune western-uri „tradiționale” și este menit să exemplifice remarcabila versatilitate a genului și modurile în care acesta a supraviețuit, s-a dezvoltat și s-a perpetuat de-a lungul anilor (și continentelor). Evident, criteriile de includere sunt pur subiective și, din nou, am încercat să fac o listă cât mai diversă și mai inedită. Unele dintre filmele de mai jos sunt mai bune decât compatrioatele lor „tradiționale”, dar împărțirea aceasta în două liste nu este în sine o părerea asupra calității filmelor de față.

The Top Ten List of ”Alternative” Westerns

 
1. The Great Train Robbery (r. Edwin S. Porter, 1903)
Filmat în New Jersey, acest film de nici 15 minute evocă Vestul Sălbatic la fel de bine ca filmele pe care John Ford le-a făcut în Monument Valley. Este una dintre primele încercări (foarte) reușite de a lega un narativ prin imagini și pentru mulți fani ai genului nu este întâmplător că acest film este un proto-western.

2. El topo (r. Alejandro Jodorowsky, 1970)
Filosofic și transcendental, filmul lui Jodorowsky plasează întrebări despre condiția umană în peisajul auster, deșertic al deșertului sălbatic. Un exemplu elocvent despre posibilitățile de exprimare artistică pe care genul le oferă.

3. Dead Man (r. Jim Jarmusch, 1995)
Un alt western filosofic, ceva mai nevrotic decât precedentul, al cărui protagonist (interpretat la superlativ de Johnny Depp) este - poate chiar în mai multe feluri - mort înainte ca povestea sa să înceapă. O grămadă de roluri secundare minunat distribuite (Mitchum, Iggy Pop, Glover, Gary Farmer, Hurt, Byrne etc.), iar Jarmusch nu a fost niciodată mai seducător, mai poetic sau mai amuzant.

4. The Outrage (r. Martin Ritt, 1964)
Sigur, acest film ar putea foarte ușor să intre la categoria ”traditional”, mai ales fiindcă protagonistul său, Paul Newman, nu este deloc un străin al genului. Dar faptul că este o adaptarea foarte exactă după ”Rashomon”-ul lui Kurosawa și pentru că aduce o estetică străină genului în forma sa binecunoscută, consider că este mai nimerit să fie menționat aici. În ciuda criticilor, consider că ”The Outrage” este un film fascinant, al unui regizor subevaluat (Martin Ritt, care a mai semnat, tot cu Newman, ”Hombre” și ”Hud”).


5. Brokeback Mountain (r. Ang Lee, 2005)
Un western contemporan (și singurul reprezentant al mileniului III în acest top), ”Brokeback Mountain” este precedat de faima și controversele din jurul său. Indiferent, el rămâne unul dintre cele mai bune realizări ale cinematografiei americane din ultimul deceniu (chiar dacă este regizat de un străin) și care se va menține  ca reper datorită interpretărilor excelente și imaginilor superbe.

6. Bad Day at Black Rock (r. John Sturges, 1955)
Un alt western contemporan (la vremea lui) și încă cu substrat politic. În rolul protagonistului, un om care nu arată a cowboy, este distribuit Spencer Tracy, care nu prea a făcut cariera în western. În schimb, rolurile secundare sunt o pleiadă de „abonați” ai genului: Robert Ryan, Brennan, Borgnine... parcă ar fi ”The Wild Bunch”.


7. Blazing Saddles (r. Mel Brooks, 1974)
Fiindcă tot vorbeam de filme filosofice, nu trebuie să uităm că în așa-zisa sa parodie, Mel Brooks nu ezită să pună întrebări serioase, chiar metafizice. Ce s-ar întâmpla dacă personajele unui western s-ar răzvrăti împotriva Hollywood-ului? Când va veni vremea pentru un șerif negru? Cât de tare trebuie să pocnești un cal pentru ca acesta să cadă la pământ?


8. Tampopo (r. Jûzô Itami, 1985)
Această comedie culinară japoneză este, de fapt, un amplu omagiu adus Hollywood-ului și genurilor pe care acestea le-a lansat: filmul cu gangsteri, filmul romantic și, nu în ultimul rând, western-ul, exemplificat de alura și îmbrăcămintea unor personaje, de temele pe care le abordează și de conflictele pe care le prezintă. Filmul este o bijuterie și merită căutat și savurat.

9. Westworld (r. Michael Crichton, 1973)
Parte western, parte SF, filmul este povestea unui android, personaj al unui parc de distracții care recreează, printre altele, Vestul Sălbatic, și care o ia razna rău de tot. Poveste clasică în felul ei (împarte o temă cu ”2001”, nu?), ”Westworld” este entertainment pur și o foarte reușită realizare tehnică.

"Back to the Future Part III"

10. Back to the Future Part III (r. Robert Zemeckis, 1990)
Seria ”Back to the Future” a fost gândită și realizată de cineaști-cinefili, care nu-și ascund dragostea pentru filmele epocii de aur a Hollywood-ului. Acest lucru este cel mai evident în a treia parte, omagiu adus western-ului deghizat ca fantezie sci-fi. Spectrul referințelor este uriaș, iar deliciul este maxim.

No comments: