Friday, September 28, 2012

Premium Rush (SUA, 2012)

Premium Rush
(SUA, 2012)


Regia: David Koepp
Cu: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez

Rating: 3.5/5

Set-up din ”Premiul Rush” este destul de rudimentar: unui mesager pe bicicleta îi este încredințat un plic ce conține un obiect de mare valoare pentru foarte multă lume. Pe urmele biciclistului interpretat de Joseph Gordon-Levitt pornesc un bad lieutenant cu tulburări de comportament și multe datorii (Michael Shannon), un mesager rival, un polițist pe bicicletă și o facțiune din mafia chinezească. Filmul consistă dintr-o serie de urmăriri și secvențe de acțiune legate destul de bine prin flashback-uri care explică cum a ajuns omul nostru să aibă atâtea probleme (inclusiv cu actuala/fosta prietenă/co-worker).


Joseph Gordon-Levitt, pe lângă că e pe cale să moștenească franciza Batman, pare decis să câștige piața de nișă a pasionaților de filme de acțiune, cu acest ”Premium Rush”, dar și cu incoming-ul ”Looper”, thriller-ul SF în care va juca versiunea tânără a lui Bruce Willis. ”Premiul Rush” este un film în care bicicletele se mișcă mai rapid decât mașinile, iar urmăririle dintre doi bicicliști te țin cu sufletul la gură mai ceva ca bolizii dintr-un film de acțiune regular. Gordon-Levitt & co. trasează itinerarii în zig-zag pe străzile din Manhattan, printre mașini, pietoni și alte obstacole pe care realizatorii le-au născocit. Chiar dacă se insistă pe accidente și pe rănile pe care acestea le pot provoca, cele mai multe secvențe sunt realizate mai degrabă în spiritul desenelor animate (nu degeaba numeroasele trimiteri la Road Runner și Wile E. Coyote). Și chiar dacă simți că filmul se întinde un pic la cele 91 de minute ale sale, nu se poate spune că uită într-un moment să te distreze sau că rămâne fără resurse cinematografice.


David Koepp a făcut acum ceva ani un film care mi-a plăcut (deși foarte multă lume l-a găsit previzibil și derivativ) - ”Secret Window”, cu Johnny Depp. În ”Premium Rush”, Koepp pare să fie mai mult în elementul său decât anterior și demonstrează că este un foarte talentat regizor de acțiune. Și ar fi nedrept să închei acest post fără să vorbesc despre Michael Shannon, unul dintre cei mai talentați și mai intenși actori americani ai momentului, care își permite de această dată să ia o pauză de la rolurile serioase, cu încărcătură psihologică și să joace over-the-top un rol în care face cele mai bune scene ale întregului film.


No comments: